Foreign Legion

21.03.14
—31.05.14

Karl Philips (B, 1984) is een jonge opkomende kunstenaar, voor wie een milde vorm van activisme niet vreemd is binnen zijn kunstpraxis. Met zijn ‘performancekunst’ onderzoekt hij het grensgebied tussen publiek en privé, tussen mainstream en underground, tussen wij en zij.

Voor de productie en presentatie van zijn werk gebruikt Philips diverse disciplines en methodieken, waarbij het flirten met de grenzen van wat mogelijk en legaal is meestal aanwezig is. Zijn werk is het resultaat van de interconnectie tussen zijn praktijk en zijn levenswijze. Het werk van Karl Philips is nooit on-geëngageerd.

Op de solotentoonstelling in CIAP brengt Philips nagenoeg allemaal nieuw werk, verenigt in een (onconventionele) monumentale installatie.
De tentoonstelling krijgt de naam Foreign Legion mee. Leden van dit ‘vreemdelingenlegioen’ leven aan de rand van de maatschappij. De kunstenaar heeft het zelf over een ‘derde klasse’; deze verhoudt zich niet ondergeschikt aan de rest van de samenleving, maar staat ernaast. Deze derde klasse zoekt de uithoeken van de beschaving op. Ze verruilt de klatergouden glans van uiterlijk vertoon voor de dagprijs van oud ijzer, vervangt de marktefficiëntie door een trager ritme. Op die manier maakt ze een parallelle klasse uit, een randgemeenschap waar een ander soort industrieel gedachtengoed wordt ingezet om nieuwe manieren te vinden om te bestaan.
De zonevreemden van het Foreign Legion bevolken het niemandsland van tussenruimtes: verwilderde uithoeken, verlaten fabrieksterreinen en leegstaande woningen. Philips vestigt onze aandacht op de subtiele maar bepalende rol die architectuur en de invulling van ruimte spelen in de manier waarop we betekenis geven aan onze wereld. De grens tussen private en publieke ruimte wordt op de proef genomen. Dit doet Philips onder andere door gebruik van de wig: dit kleinood, dat we zien terugkomen bij verschillende werken, doet een tussenruimte ontstaan en zet zo de deur open voor reactionisme.
De toeschouwer wordt zich bovendien bewust van de reactionaire band die bestaat tussen fysieke en mentale ruimte. Verre van een pessimistische kijk op onze samenleving te bieden, werpt Foreign Legion een nieuw licht op de onderbelichte hoekjes in de marges van ons leven. Philips toont een alternatieve wereld die de mogelijkheid opwerpt van een ‘brave new world’, waarin plaats wordt geruimd om op een andere manier te bestaan.

extra:
vernissage op zaterdag 22 maart om 19u30
met aansluitend een afterparty in het lunapark-atelier van Karl Philips (op de gelatinesite)
kunstenaarsgesprek op zondag 6 april om 15u
met Karl Philips, gevolgd door een gesprek met Marnik Neven

Art Brussels van 24 tot 27 april
CIAP werd door artistiek directeur Katerina Gregos uitgenodigd om zich te presenteren in de ‘artist and curator run space’. CIAP brengt hier een verlengstuk van de FOREIGN LEGION

atelierbezoek op zondag 18 mei om 15u
met Karl Philips in zijn lunapark-atelier op de gelatinesite in Hasselt

finnisage en filmavond op zondag 1 juni vanaf 17u
we sluiten de laatst dag van de tentoonstelling af met een hapje en een drankje en kijken om 19u30 naar een docu/film gekozen door Karl Philips.