CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

UITSTAP / Gent

CIAP EXCURSIE GENT 29 MEI 2016

De laatste zondag van mei bezoeken we enkele boeiende tentoonstellingen in Gent. Onze eerste halte is het S.M.A.K., waar Philippe Van Cauteren ons een inleiding zal geven bij de pas geopende tentoonstellingen “Invisible Beauty” en Lee Kit.

S.M.A.K.      
‘INVISIBLE BEAUTY’ is ontwikkeld voor het Iraaks Paviljoen van de Biënnale van Venetië in 2015. Nu brengt  S.M.A.K. een museale vertaling van dit initiatief. De tentoonstellingstitel verwijst naar de onverwachte inhoud van de werken, naar de onzichtbaarheid van kunstenaars uit Irak en de diaspora op de internationale scène en naar de vele benaderingswijzen voor kunst die werd gecreëerd in een land dat een juk torst van oorlog, genocide, mensenrechtenschendingen en de recente doorbraak van ISIS. I.s.m. de Ruya Foundation selecteerde Philippe van Cauteren fotografen Latif Al Ani en Akam Shex Hadi, performancekunstenaar Rabab Ghazoul, keramist en beeldhouwer Salam Atta Sabri en schilder Haider Jabbar.

De kunst van LEE KIT (°1978, Hong Kong, China) opent een poëtische en ruimtelijk ervaarbare zone tussen sculptuur, schilderij en object, die in haar fragiliteit Lee Kits jeugd en leven in de hybride cultuur tussen Azië en Europa weerspiegelt. In zijn schilderijen op picknickdekens, keukenhanddoeken, tafelkleden, gordijnen en karton, gecombineerd met readymades en video’s, verwerkt hij elementen uit de taal en de popmuziek. Hoewel Lee Kits werk de sfeer uitademt van dagelijkse huiselijkheid, drukt hij er zijn visie mee uit op maatschappelijke en politieke situaties. Voor S.M.A.K. ontwikkelt Lee Kit een installatie uit oud en nieuw werk.

Wie de spraakmakende tentoonstelling “Donogoo Tonka” van Rinus Van de Velde en de retrospectieve van Michael Buthe in het S.M.A.K. gemist heeft, krijgt daartoe een “laatste” kans (beide lopen tot 5 juni).

RINUS VAN DE VELDE (°1983) tekent zichzelf als acteur in een ingebeelde kunstenaarsbiografie. Hij construeert die op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen. Daarin meet de kunstenaar zich de identiteit aan van diverse personages. Teksten bij de grote, gedetailleerde beelden bieden context. De tekeningen in houtskool zien er virtuoos, direct, licht en cool uit, maar al snel ontdek je onderliggende lagen. Voor S.M.A.K. maakt de kunstenaar een nieuwe installatie met tekeningen.

MICHAEL BUTHE (1944-1994) was erg geboeid door niet-Europese culturen. Uitgaand van de Duitse informele schilderkunst plaatste hij tegenover het koele Amerikaanse minimalisme weelderigheid en sensualiteit. Hij verdiepte zich in zowel spirituele als maatschappelijke kwesties. Buthes werk getuigt van een ongekende artistieke vrijheid. De tentoonstelling omvat o.a. assemblages, collages en schilderijen.

Nadien kan al wie interesse heeft in het werk van Marthe Donas in het M.S.K. terecht. Wie benieuwd is naar de nieuwe garde jonge kunstenaars van het H.I.S.K, wandelt naar de Leopoldskazerne aan de overkant.

M.S.K.: DONAS. De Belgische avant-gardiste          

In de jaren onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog maakte de enigmatische ‘Tour Donas’ een blitzcarrière op tentoonstellingen in geheel Europa, tot in de Verenigde Staten toe. Achter dit ongewoon pseudoniem school de jonge Antwerpse kunstenares Marthe Donas (1885-1967), de enige Belgische vrouw in de internationale avant-garde. In 2016 organiseert het MSK de eerste grote overzichtstentoonstelling ooit gewijd aan deze bijzondere kunstenares.

H.I.S.K.: OPEN STUDIO’S                                                                    

Het HISK organiseert in Vlaanderen postacademisch onderwijs op het gebied van beeldende en audiovisuele kunst. Het biedt vierentwintig jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland gedurende twee jaar een eigen atelier aan. In het weekend van 27-30 mei zetten ze de deuren van hun studio open. 

In de late namiddag worden we verwelkomd in een andere locatie in Gent, de Zebrastraat, waar we naast de tentoonstelling Die van Aalst, hedendaagse kunst uit privéverzamelingen, ook de vaste kunstwerken kunnen bezoeken.

ZEBRASTRAAT: DIE VAN AALST                                                                

De Zebrastraat, in de volksmond De Cirk genoemd, is een gerenoveerde site waar huisvesting, cultuur en economie met elkaar zijn verbonden. Naast tijdelijke tentoonstellingen is er ook werk van o.a. Nick Ervinck, Panamarenko, Ned Kahn en Bill Viola te bekijken.

Het uitgangspunt voor het samenwerkingsproject “Die van Aalst” is het in beeld brengen van de invloed van de galeries in Aalst tussen 1980 en 2010 op het ontstaan van lokale kunstverzamelingen. Uit negen van deze verzamelingen werden werken geselecteerd met allemaal een sterke band met één of meerdere van de vroegere galeries.

PRAKTISCH                                                                                                       

Vertrek in Hasselt (parking CCHa) om 8:30 uur en in Bekkevoort (carpoolparking) om 9 uur.  

Terug in Bekkevoort rond 19:30 uur en in Hasselt rond 20u.

Inschrijven kan telefonisch tijdens de openingsuren van CIAP op het nummer 011 22 53 21. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden, 15 euro voor Ciap Young Friends en 32 euro voor niet-leden. In dit bedrag zijn de entreegelden niet inbegrepen. De inschrijving is definitief na overschrijving van het bedrag op rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de vermelding ‘excursie Gent 29 mei 2016'.