CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

CIAP KUNSTEXCURSIE OOSTENDE zondag 12 november 2017

Voor onze tweede kunstuitstap van dit najaar zetten we koers naar Oostende, waar op 22 oktober de opvolger van De Zee, salut d’honneur Jan Hoet (2015), opent. In de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘ het vlot’ centraal. Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst. De kunstenaar Jan Fabre werd begin dit jaar gevraagd als curator van deze nieuwe editie, een uitdaging die hij vol enthousiasme aanging. Joanna De Vos co-cureert het project. 

Het Vlot is een tentoonstelling en een gesprek met Oostende, de stad aan zee met een geschiedenis en een parfum. Verspreid over verschillende locaties van de Belgisch badstad vertrekt de dramaturgie van de tentoonstelling in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het Vlot van Medusa (1818) van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre Kunst is (niet) eenzaam (1986).

In Mu.ZEE zal kunstenaar Wendy Morris ons bovendien zelf een introductie geven bij de tentoonstelling This, of course, is a work of the imagination, die ze momenteel daar presenteert. Wendy Morris werd geboren in Namibië, groeide op in Zuid-Afrika en leeft en werkt momenteel in België. In 2013 behaalde ze aan LUCA-KU Leuven een doctoraat in de kunsten. In haar animatiefilms, gebaseerd op (houtskool)tekeningen, mengt ze fictie-, documentaire en autobiografische elementen. Dat is ook het geval met This, of course, is a work of the imagination, dat vertrekt van de lotgevallen van het stoomschip Mendi dat in 1917 met zwarte Zuid-Afrikaanse legertroepen aan boord naar Frankrijk vaart, maar zinkt. Meer dan 600 man verdrinkt en niemand biedt hulp. De scheepsramp zakt weg in het strijdgewoel van de Grote Oorlog. Het verhaal van de SS Mendi staat voor een veel groter verhaal dat het publiek meevoert naar een complexe Zuid-Afrikaanse segregatiegeschiedenis, een verhaal dat ook de koloniale Westerse houding ten aanzien van het Afrikaanse continent tijdens de Eerste Wereldoorlog niet onberoerd laat. Honderd jaar later tast Wendy Morris de grens tussen verleden en heden, tussen mythe en realiteit af.

PRAKTISCH

Vertrek in Hasselt (gratis parking CCHa, Kunstlaan) om 8:00 uur en in Lummen (carpoolparking) om 8:20 uur. Terug in Lummen rond 20 uur en in Hasselt rond 20:30 uur.

Enkele buitenlocaties zullen we met de bus bezoeken, de andere te voet.

Inschrijven kan vanaf nu tot en met donderdag 9 november telefonisch op het nummer 011 22 53 21 van CIAP. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden en 35 euro voor niet-leden. Het entreegeld (10 euro) is niet in dit bedrag inbegrepen en wordt in de bus opgehaald.

De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de mededeling ‘excursie Oostende 12 november 2017’.