Kunstverein
Social
Flickr
Schrijf je in op de nieuwsbrief
CIAP Leden
Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder
CIAP EXTRA MUROS: ROTTERDAM
Museum Boijmans Van Beuningen haalt dit voorjaar 60 XL-werken uit het depot. Gastconservator Carel Blotkamp maakte een gevarieerde selectie uit de allergrootste werken van het museum. Te zien zijn onder andere Driftwood circle van Richard Long, Notung van Anselm Kiefer en D’red Dwarf, B’lack Hole, 2010 van Jim Shaw. De enorme werken, soms wel 5 meter hoog en 6 meter breed, zijn gemaakt vanaf de jaren vijftig. Vanwege het grote formaat worden ze weinig getoond en konden ze geen plek krijgen in ‘De collectie als tijdmachine’, de nieuwe presentatie van de museumcollectie die gastconservator Carel Blotkamp heeft gemaakt voor de periode 2017-2018. Daar komt met de tentoonstelling Kunst van formaat verandering in.
Good evening to the people living in the camp is het meest recente videowerk van Joost Conijn en wordt getoond in een installatie in de Richard Serra zaal van het museum. Het werk laat ons kennis maken met mensen in de kampen in de Europese grensgebieden. Conijn filmt in kampen waar dat verboden is en niet ongevaarlijk. Zijn perspectief is niet het actuele directe drama, maar het dagelijks leven van deze onbekende figuranten uit het nieuws.
Boijmans Van Beuningen toont ook een tijdelijke site-specifieke installatie van de Britse kunstenaar Anne Hardy en werk van de Tsjechisch-Nederlandse kunstenaar Tomas Rajlich (°1940, Jankow), één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de fundamentele schilderkunst. Aan de hand van een aantal monumentale schilderijen, die hij in langdurig bruikleen gaf aan het museum, laat Rajlich ons nadenken over wat verstaan wordt onder schilderkunst, door het schilderen zelf als onderwerp te nemen.
Verder zijn De toren van Babel en 90 andere topstukken uit de collectie van het museum terug uit Tokio en Osaka. Het is interessant om te zien hoe de Japanners de werken van de 15de en 16de eeuwse meesters op een andere manier benaderden.
De Kunsthal Rotterdam presenteert dit voorjaar een unieke selectie van 35 hyperrealistische kunstwerken van 28 belangrijke beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Hyperrealisme Sculptuur toont werk van de vroege Amerikaanse pioniers George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz, Maurizio Cattelan, Sam Jinks, Evan Penny en Ron Mueck.
Voor de liefhebbers: bezoek aan Witte De With Centre for Contemporary Art, met een tentoonstelling gecureerd door de nieuwe directeur Sofía Hernández Chong Cuy.
PRAKTISCH
Vertrek in Hasselt (gratis parking CCHa, Kunstlaan) om 8:30 uur en in Lummen (carpoolparking) om 8:50 uur. Terug in Lummen rond 19 uur en in Hasselt rond 19:20 uur.
Inschrijven kan tot en met vrijdag 13 april telefonisch op het nummer 011 22 53 21 van CIAP. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden en 35 euro voor niet-leden. Entreegelden zijn in dit bedrag niet inbegrepen en worden in de bus opgehaald, behalve voor houders van een museumjaarkaart (vrije toegang). De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de mededeling ‘excursie Rotterdam 15 april 2018’.