CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

CIAP DAGUITSTAP GAASBEEK, HINGENE EN LEUVEN, WHITE HOUSE GALLERY

Kasteel van Gaasbeek 
Kairos Castle. De kunst van het juiste ogenblik [10 > 12u]

Kairos Castle is een tentoonstelling over ‘het juiste ogenblik’, met de Nederlandse filosofe en auteur Joke Hermsen als curator. Zij toont het Kasteel van Gaasbeek als een plek waar de tijd ‘gestapeld’ is, waar een andere tijd ervaren wordt. Met woord en beeld, klank en kleur speurt ze naar de verstilde tijd, naar bezinning, bezieling en beweging. Daarvoor heeft ze een beroep gedaan op werk van een schare kunstenaars onder wie David Claerbout, Nicolas de Staël, Antony Gormley, Rebecca Horn, Sofie Muller, Otobong Nkanga, Hans Op de Beeck, Pipilotti Rist en Patrick Van Caeckenbergh. Ook muziek maakt essentieel deel uit van de tentoonstelling met onder meer werk van Laurie Anderson, J.S. Bach, Barbara, Philip Glass, Felix Mendelssohn, Meredith Monk, Arvo Pärt, Maurice Ravel en Steve Reich. “De tentoonstelling is één warme uitnodiging tot traagheid, dichter komen en afstand nemen, om de verbeelding én de nieuwsgierigheid de vrije loop te laten.” (De Standaard, 4 april 2017) Standaardtarief: 12 euro; verminderd tarief: 10 euro (+60, DF, Gezinsbond, Lerarenkaart, Knack Club)

Kasteel d’Ursel, Hingene
The Beauty and the Beast.
Dierenkunst van oude en nieuwe meesters [13 > 15u00]

De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben dierlijke afbeeldingen vooral een symbolische functie. In de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw worden ze heuse hoofdrolspelers. Voor The Beauty of the Beast selecteerde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen) werk van kunstenaars uit de 17de, 18de en 19de eeuw zoals Roelant Savery, Paul de Vos, Frans Snyders, Jan Stobbaerts, Alfred Vewee en Jacob Jordaens. Hun werk wordt gecombineerd en geconfronteerd met tientallen hedendaagse kunstenaars die zich door dieren laten inspireren, onder wie Wim Delvoye, Jan Fabre, Koen Vanmechelen, Mark Manders, Johan Creten, Patrick van Caeckenberghe, Stephan Vanfleteren, Gideon Kiefer, Caroline Coolen en Jef Geys. Standaardtarief: 10 euro

KADOC-KU Leuven
El Camino – the way between two points – [16u00 > 17u00]

El Camino - The way between two points - is een kunstproject met werk van Christine Clinckx, Stijn Cole, Cel Crabeels, Ronny Delrue, Renato Nicolodi en Jonas Vansteenkiste. Deze  kunstenaars hebben de reis, gebaseerd op de eeuwenoude pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, elk op zijn/haar manier en op een ander moment afgelegd. Het werk dat ze onderweg maakten, en de neerslag van hun ervaringen bracht curator Christa Vyvey samen in een internationaal rondreizende en nog evoluerende tentoonstelling, die startte in Brugge en nadien in Narbonne te zien was. De etappe in KADOC is een volgende stap. Thema's als migratie, identiteit en interactie vormen een rode draad. Gratis. KADOC biedt u ook graag een drankje aan.

The White House Gallery, Lovenjoel
Caroline Coolen, Sol perturbé [17u30-18u45]

Caroline Coolen, geen onbekende voor CIAP, associeert en vat de veelheid aan indrukken uit de realiteit samen in haar sculpturen. Karakteristiek is haar relatie met de natuur, landschap en dieren. De buitenwereld - of Umwelt zoals Coolen het noemt - wil ze als één totaalindruk comprimeren in haar beelden. Haar werk bespeelt een breed spectrum van onze zintuiglijkheid, met gevarieerde texturen en diverse materialen bindt ze het visuele aan het tactiele. Op verstoorde grond – sol pertubé – is ze in haar element, tussen objet trouvé en pioniersvegetatie – berkenbast, dorre en gebarsten grond, slang en schedel. Een nieuw motief in haar werk is de distel, die eigenzinnige en moeilijk uit te roeien plant die in wegbermen en op braakland woekert. De hoekige, scherpe vormen van de plant lenen zich als geen andere tot een reïncarnatie in keramiek. De spanning tussen dit ogenschijnlijk broze, precieuze materiaal en Coolens aardse, ruwe vormen is een van de paradoxen in haar oeuvre.

Gratis. Caroline zelf zal ons ontvangen en haar werk toelichten.

Vertrek in Hasselt, Kunstlaan (parking Cultuurcentrum) om 8u30 > Lummen, Carpoolparking om 8u50. Terug in Lummen ca. 19u30; in Hasselt ca. 19u50
Inschrijven kan vanaf nu telefonisch op het nummer 011 22 53 21 van CIAP. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden, 15 euro voor Ciap Young Friends en 35 euro voor niet-leden. Entreegelden zijn in dit bedrag niet inbegrepen. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de mededeling ‘excursie 18 juni 2017’.