CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

CIAP DAGUITSTAP DUSSELDORF

CIAP DAGUITSTAP DÜSSELDORF ZONDAG 7 MEI 2017

Bezoek aan de nieuwe Skulpturenhalle van Thomas Schütte in Neuss. In Düsseldorf zijn er dit voorjaar twee uitzonderlijke overzichtstentoonstellingen: Otto Dix. Der böse Blick in K20 en Marcel Broodthaers. Eine Retrospective in K21. 

08:00: Vertrek carpoolparking Lummen

08:20: Vertrek parking achter Cultureel Centrum, Kunstlaan, Hasselt

10:00 – 11:30: Bezoek Skulpturenhalle in Neuss | Paloma Varga Weisz (7 euro: entree + gids)

De Skulpturenhalle van de Thomas Schütte Foundation aan de rand van Neuss, is het grootste en meest ambitieuze gebouw dat gebaseerd is op een model van Thomas Schütte. Modellen voor imaginaire gebouwen maken sinds het begin van zijn carrière deel uit van zijn werk, maar bleven tot voor kort voornamelijk fictieve en poëtische reflecties van het leven en het werk van de kunstenaar. De Skulpturenhalle is gelegen tussen het terrein van het Museumsinsel Hombroich, de Kirkeby-Feld expositieruimte, op het terrein van het voormalige militaire raketstation, en de Langen Foundation. De Skulpturenhalle biedt een toevluchtsoord voor hedendaagse kunstproductie op twee niveaus: een entree-niveau met expositieruimte voor beeldhouwkunst en een kelderverdieping met opslagruimte voor de kunstenaar en zijn stichting. Het ontwerp en de materialen markeren duidelijk de handtekening van Thomas Schütte.

Paloma Varga Weisz (°1966, Düsseldorf) houdt zich in haar tekeningen en houten beelden bezig met de cirkel van het leven: constructie, leven, begraven, deconstructie en wederopstanding. Het zijn odes aan het voorbijgaan van de tijd, waarbij je als kijker dichterbij wil komen en tegelijkertijd wil wegkijken. De werken variëren van naïeve  figuren tot emotioneel geladen portretten en bezitten een combinatie van kinderlijke onschuld, volwassen bewustzijn, persoonlijke referenties en het raken aan het collectief geheugen. Een zeer recente ontwikkeling in het werk van Varga Weisz zijn de houten kastjes waarin zij zelfgemaakte houten sculpturen plaatst die aan Duitse folklore, christendom en modernisme refereren.

12:00-18:00: Düsseldorf  

We melden ons als groep aan in K20, Grabbeplatz (combiticket K20-K21: 18 euro). Daarna kan iedereen op eigen tempo een bezoek brengen aan de tentoonstellingen in K20 en K21 of elders in Düsseldorf. Naar goede CIAP-gewoonte geven we in de bus meer uitleg en tips.

K20: Otto Dix. Der böse Blick

De beroemde Duitse schilder en graficus Otto Dix (1891-1969) maakte in Düsseldorf, waar hij van 1922 tot 1925 zeer productieve creatieve jaren doorbracht, de overstap van dada naar de kritische portretten van de nieuwe zakelijkheid. Als lid van de revolutionaire kunstenaarsgroep Das Junge Rheinland ontwikkelde hij in deze periode een kritisch handschrift, waarmee hij in de kunst van de 20ste eeuw een geheel eigen plaats inneemt. De tentoonstelling focust op deze cruciale fase in zijn kunstenaarscarrière en toont zo’n 200 schilderijen, aquarellen en prenten uit Duitse en internationale collecties.

K21: Marcel Broodthaers. Eine Retrospective

De kritische kracht van kunst was het thema van de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers (1924-1976). Na het MOMA in New York en het Museo Nacional Centro de Arte Sofia in Madrid is deze grote retrospectieve nu in Düsseldorf te zien. Broodthaers formuleerde een kritische en eigenzinnige positie binnen het milieu van Pop Art, minimalisme en conceptuele kunst. Binnen een korte tijd kreeg hij bijval bij de avant-garde kunstscène met zijn kritische installaties en cinematografische werken, die hem bevestigden als een figuur van fundamenteel belang voor de beeldende kunst in de 20ste en begin 21ste eeuw.

18:00: terugrit. Terug in Hasselt rond 19.45 uur en in Lummen rond 20.10 uur.

Inschrijven kan telefonisch op het nummer 011 22 53 21 van CIAP. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden, 15 euro voor Ciap Young Friends en 35 euro voor niet-leden. Entreegelden zijn in dit bedrag niet inbegrepen; deze worden in de bus opgehaald.

De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP, Lombaardstraat 23, 3500 Hasselt, met de mededeling ‘excursie Düsseldorf 7 mei 2017’.