Kunstverein
Social
Flickr
Schrijf je in op de nieuwsbrief
CIAP Leden
Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder
CIAP EXTRA MUROS: Biënnale van de Schilderkunst
CIAP neemt je op zondag 26 augustus mee op uitstap naar de Oost-Vlaamse Leiestreek.
Tweejaarlijks slaan het Roger Raveelmuseum in Machelen-Zulte, het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, in Deinze de handen in elkaar voor een gezamenlijk tentoonstellingsproject waarmee moderne en hedendaagse schilderkunst samengebracht worden: De Biënnale van de Schilderkunst.
Deze editie spitst zich toe op het landschap, een genre dat reeds een lange historiek kent, maar ook vandaag een pregnant onderwerp vormt voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie. Kunst, moderniteit en de Leiestreek zijn meer dan anderhalve eeuw met elkaar verbonden – van de landschapsschilders uit de negentiende eeuw, de Vlaamse expressionisten en de Nieuwe Visie tot hedendaagse creaties, van onder meer kunstenaars die ook al in CIAP aan bod kwamen (zoals Meggy Rustamova, Ronny Delrue, Carole Vanderlinden en Sophie Whettnall).
We worden om 11 uur verwacht in het Raveelmuseum, waar Piet Coessens, directeur, ons welkom zal heten en de Biënnale zal inleiden. Het Raveelmuseum focust op de abstractie in het landschap.
In een voormalige Mariakapel naast het Roger Raveelmuseum gaan we vervolgens naar het werk van visual artist Aay Liparoto kijken, de derde zomerresident van SOLO 2018. In de jury van hun selectie zat ook CIAP-directeur Louise Osieka.
Mudel brengt mooie ensembles samen, verspreid over het hele museum, van het schilderen en plein air tot de actuele, ecologische blik.
Onze derde en laatste halte is het Museum Dhondt-Dhaenens, waar de klemtoon op het maakproces ligt, op de schildertechnieken. Ook MDD vertrekt vanuit de eigen collectie, met als sleutelfiguren Permeke en Valerius de Saedeleer, en maakt mooie parallellen met hedendaagse kunstenaars.
Onder begeleiding van een gids bezoeken we Villa Meander, een extensie van MDD, die door Hans op de Beeck omgebouwd werd tot een totaalkunstwerk. Zijn Wunderkammer biedt ook een onderkomen aan de bibliotheek van Jan Hoet. .
We sluiten af met een bezoek aan de Latemse Kluis, een voormalig buitengoed van de Gentse dominicanen uit de jaren 1930, dat onlangs werd gerenoveerd en nu een kleine tentoonstelling over Gust De Smet brengt.
Inschrijven kan op het nummer 011 22 53 21 van CIAP. De prijs van deze uitstap bedraagt 50 euro per persoon voor leden (55 euro voor niet-leden), entreegeld en rondleiding (Wunderkammer) inbegrepen. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de mededeling “kunstuitstap 26 augustus 2018”.
Vertrek in Hasselt (parking achter CCHa) om 8u40 en in Lummen (carpoolparking) om 9 uur. Terug in Lummen rond 19u30 en in Hasselt rond 19u50.