Sasha Litvintseva & Beny Wagner / A Demonstration

16.01.21
—13.03.21

in samenwerking met  Chevalier-Masson, Point Supreme & 51N4E.

A Demonstration is een film over monsters zonder monsters. De kunstenaars raakten geïnspireerd door de vroegmoderne categorieën die de Europese wetenschap invoerden om zogenaamde monsters in te delen. Die wetenschappers werden geleid door een empirisch onderzoek; een logica waarin waarheden tot stand komen op basis van visuele analogie. Het woord ‘monster’ komt van het Latijnse ‘monstrare’, wat tonen, onthullen of demonstreren betekent. A Demonstration is een poëtische zoektocht naar de grenzen van onze zintuiglijke waarnemingen en de metamorfose van vormen. Daardoor herinterpreteert deze film een historische manier van observeren en brengt deze in contrast met onze hedendaagse blik.

De film wordt voor het eerst in een conventionele tentoonstellingsomgeving gepresenteerd en wordt daar in dialoog gebracht met een scenografische interventie ontworpen door textielontwerpers Chevalier-Masson (Brussel) in samenwerking met architectenbureaus 51N4E (Brussel) en Point Supreme (Athene). Deze tijdelijke driedimensionale structuur, gevestigd in de monumentale machinehal van C-mine, een voormalige mijnsite, wekt een gevoel van ruimtelijke en architectonische destabilisatie op. Net als grotten en follies van maniëristische tuinen, onderzoekt de installatie het vermogen van architectuur om het lichaam te beïnvloeden, te tonen, te verbergen, te leiden én te misleiden.


De film wordt dagelijks (din-zon), elke 30 minuten vertoond. Het eerste tijdslot begint om 10.00 uur en het laatste om 16.30 uur. Vanwege de COVID-19 maatregelen kunnen we een beperkt aantal bezoekers per tijdslot toelaten. Daarom is voor deze tentoonstelling de boeking vereist. De toegang tot CIAP blijft gratis.

BOEK UW TICKET HIER >>

 

Sasha Litvintseva en Beny Wagner zijn kunstenaars, filmmakers, onderzoekers en schrijvers en startten sinds 2017 een intensieve samenwerking. Met de focus op bewegend beeld als hulpmiddel voor de actieve productie van nieuwe werelden, werd hun praktijk gedreven door vragen over de grenzen tussen het lichaam en zijn omgeving, kennis regimes, macht en manieren om de natuurlijke wereld te organiseren en waar te nemen.

Hun collaboratieve en individuele werk wordt wereldwijd gepresenteerd: Berlinale, Rotterdam, Courtisane, Cinema Du Reel, RIDM, Ann Arbor, Alchemy en Guanajuato filmfestivals, Eye Film Museum, HKW Berlin, ICA London, CAC Vilnius, Museum of Contemporary Art Chicago, Berlinische Galerie, MUMOK Wenen, Sonic Acts, Impakt Festival, Berlin Atonal and the Videobrasil, Moscow Young Art, Wroclaw Media Art, Venice Art en Venice Architecture biënnales.

Wagner is docent beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en Litvintseva is docent film aan de Queen Mary University of London.

 

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Genk, C-mine Cultuurcentrum, en de CIAP-leden.

 

Lees de tentoonstelling text (NL) >>