CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

Symposium Drawing is Thinking – Thinking is Moving

In navolging van de tentoonstelling Drawing is Thinking – Thinking is Moving die in het najaar van 2016 in CIAP plaatsvond, wordt op 26.10 een internationaal symposium georganiseerd op de LUCA-campus, Sint-Lucas Gent. Als mede-curator van deze tentoonstelling is ook Louise Osieka één van de sprekers die dag.

Aan de tentoonstelling namen toen volgende kunstenaars deel: Mario de Brabandere, Céline Butaye, Architecten De Vylder Vinck Taillieu, Meggy Rustamova, Jura Shust, Catharina van Eetvelde, Bart Geerts.

Het symposium Drawing is Thinking – Thinking is Moving zoomt in op de rol van de tekening in de genese van beelden. Verschillende sprekers zullen vanuit diverse invalshoeken de relevantie, draagwijdte en betekenis van de vaak gemaakte analogie tussen tekenen en denken in vraag stellen. Met aandacht voor de tekening als intuïtieve beweging, de diversiteit van het tekenen als denkproces en de rol van de tekening in de artistieke ontwikkeling stelt Drawing is Thinking – Thinking is Moving een reeks inzichten ter discussie voor aan het publiek.

Deelname aan de conferentie is gratis, maar vooraf registreren is verplicht.

Programma

8:30 - 9:15: Onthaal koffie

9:15 - 9:30: Intro: Ronny Delrue (organisator), Bart Geerts (vicedecaan Artistieke Werking en Internationalisering), Wim Lambrecht (opleidingshoofd Beeldende Kunsten campus Sint-Lucas Gent), Frits de Coninck (moderator)

9:30 - 10:00: Nanette Kraaikamp (curator Drawing Centre Diepenheim, Ned.)

10:00 - 10:30: Mithu Sen (artist, New Delhi, India)

10:30 - 11:00: Wendy Wiertz (onderzoeksgroep Kunstwetenschappen KU Leuven)

11:00 - 11:30: Pauze

11:30 - 12:00: Loek Grootjans (beeldend kunstenaar, filosoof, auteur, curator) Ned.

12:00 - 12:30: Louise Osieka (dir. CIAP, Kunstverein voor Actuele Kunst te Hasselt)

12:30 - 14:00: Pauze

14:00 - 14:30: Mark Sadler (artist, art critic Frieze magazine) Glasgow/Berlin

14:30 - 15:00: Bart Geerts & Nancy Vansieleghem

15:00 - 15:30: Mary Doyle (dir. Drawing Room London)

15:30 - 16:00: Pauze

16:00 -16:30: Salam Atta Sabri (visual artist Iraq)

16:30 - 17:00: Philippe Van Cauteren (art. dir. SMAK, Gent)

17:00 - 17:30: Samenvatting - Frits de Coninck

17:30: receptie

Praktisch

 

Donderdag 26 oktober 2017

 

LUCA-campus Sint-Lucas Gent
Auditorium 3
Alexianenplein 1, 9000 Gent

 

Organisatie

Het symposium wordt georganiseerd door Ronny Delrue en Bart Geerts (LUCA School of Arts) als onderdeel van het OPaK onderzoeksproject Drawing is Thinking – Thinking is Moving, in samenwerking met CIAP (www.ciap.be) en SMAK (www.smak.be). Het symposium is onderdeel van het programma van LUX, de LUCA Showcase 2017.

Performance Nora Turato & lezing curator Bas Hendrikx

Curator Bas Hendrikx doet uit de doeken waarover zijn huidige tentoonstelling meetsysteem in CIAP om draait.
Hoe kwam de tentoonstelling tot stand? Welke werken worden tentoongesteld en waarom? Bezoek samen met ons de tentoonstelling en krijg een bijzondere inkijk in het werkproces van deze opkomende curator. 

Nadien trakteert CIAP je op een spoken-word performance van Nora Turato. Nora Turato (1991, Zagreb, HR) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en Werkplaats Typografie en is momenteel resident aan de Rijksakademie. Haar recente solotentoonstellingen zijn  Your Shipment Has Been Dispatched bij de Neuer Aachener Kunstverein en Opening Night bij galerie Juliette Jongma in Amsterdam. Haar performance vonden plaats bij onder meer KW Berlin, Impakt Festival, Kunstverein Köln, IKOB Eupen en de Bonner Kunstverein.

Bas Hendrikx (1987, Amsterdam, NL) woont en werkt in Amsterdam en Brussel. Hij maakte onder meer de tentoonstellingen Your Time Is Not My Time voor de Appel in Amsterdam, Hybrid Modus voor Skulptur Bredelar en Running Time voor Marres in Maastricht. Recent verscheen zijn boek Authenticity? bij uitgeverij Valiz. Na CIAP volgt nog een tentoonstelling in de Euregio: De Hollandse Savanne opent bij museum de Domijnen in Sittard in januari 2018.

Aanvang: 18u30
Start performance Nora Turato: 19u30
Lezing in het Nederlands, performance in het Engels
In samenwerking met PXL MAD School of Arts Hasselt