CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

CIAP EXTRA MUROS: ANTWERPEN

Voor onze eerste kunstuitstap van 2018 trekken we onze wandelschoenen aan. We brengen eerst een bezoek aan het vorig jaar geopende Museum De Reede en maken in de namiddag een wandeling door de historische Antwerpse binnenstad, waar op negen locaties 63 Belgische (of in België wonende) kunstenaars “het mens-zijn” vandaag tonen in de tentoonstelling ECCE HOMO.

Museum De Reede concentreert zich op grafische kunst en toont uitsluitend werk op papier. De drie pijlers van de vaste collectie, Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch, worden omringd door het grafisch werk van andere kunstenaars. Als kritische waarnemers van de tijd waarin ze leefden, treedt hun werk ook in dialoog met dat van hedendaagse kunstenaars. Zo toont de tweede tijdelijke expositie sinds de officiële opening in juni 2017 reliëfs en sculpturen van de Zuid-Koreaan Chun Kwang Young (°1944). Zijn werken worden voornamelijk opgebouwd uit hanji, een Koreaanse papiersoort gewonnen uit de schors van moerbeibomen. https://museum-dereede.com.

Ook in ECCE HOMO gaat het werk van de deelnemende kunstenaars in dialoog met oude meesters ofwel met de onmiddellijke omgeving. Elk van de negen unieke locaties roept een andere sfeer op en elke ruimte kreeg een andere invulling. Dit boeiende project komt voort uit een idee van Galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Marion De Cannière en kunstjournalist Eric Rinckhout. De bedoeling is om het klassieke thema “Ecce homo” – letterlijk: “Zie de mens” – zo ruim mogelijk te verkennen binnen de hedendaagse Belgische kunst. Hoe gaan hedendaagse kunstenaars om met het kwetsbare menselijke lichaam en de al even kwetsbare geest en hoe brengen zij het in beeld? 63 kunstenaars die wonen en werken in ons land – jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd, opkomend talent en gevestigde waarde – stellen samen tentoon rond één universeel thema: de mens in de wereld nu. Daarbij komen alle disciplines aan bod: schilder- en tekenkunst, sculptuur, video en fotografie, collage en installatie. https://www.eccehomoantwerpen.com/​Praktische afspraken

9:15 u.: Vertrek in Hasselt (gratis parking achter CCHA, Kunstlaan) 
9:30 u.: Vertrek in Lummen (carpoolparking) 

11u - ca. 12u: bezoek aan Museum De Reede. Inleiding in de bus door CIAP’er Dirk Vandeweerdt. 
Groepsprijs: 5 euro.

Wandeling van De Reede naar Museum Mayer Van den Bergh (ongeveer 1 km.). Vrije maaltijd onderweg.

13:30u – ca. 16:30u: “Ecce Homo”: kunstwandeling op verschillende locaties onder begeleiding van CIAP-medewerker Frederik Vergaert (ongeveer 1,6 km.). Prijs: 8 euro per persoon (lerarenkaart, perskaart, ICOM: gratis).
Ca. 16:45u – 18u: facultatief bezoek aan M HKA (AMVK) of FOMU (Ai Weiwei) of Tim Van Laere Gallery of Sofie van de Velde Gallery of …

De bus pikt ons op aan het Zuid om 18u.
Terug in Lummen rond 19:15 uur en in Hasselt rond 19:30 uur.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 16 februari telefonisch op het nummer 011 22 53 21 van CIAP.

De kostprijs van deze kunstuitstap bedraagt 30 euro per persoon voor leden en 40 euro voor niet-leden. De busreis en het entreegeld bij Museum De Reede zijn in dit bedrag inbegrepen. De inschrijving wordt pas definitief na overschrijving van 30 euro op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP met de mededeling ‘excursie Antwerpen 17 februari 2018’.