CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

CIAP CINEMA: Roosenberg

Roosenberg (EE/BE: Ingel Vaikla, 2017, 29’) 
+ Q&A met filmmaker

CIAP Cinema opent het najaarsprogramma met deze bijzondere film van de Estse kunstenaar Ingel Vaikla. Haar werk is momenteel te bewonderen binnen de groepstentoonstelling Where widowed objects meet orphaned ideas. Ingel is persoonlijk aanwezig voor een Q&A.

Roosenberg is een plek, een ruimte, een gebouw, een brief. Roosenberg is Amanda, Godelieve, Rosa en Trees. Roosenberg is een documentaire over een abdij voor vrouwen in Waasmunster, de thuisbasis van een commune van Mariazusters van Franciscus. 

Het klooster is een fascinerend voorbeeld van modernistische architectuur, ontworpen door monnik/architect Van der Laan in 1975. In de zomer van 2016 woonden er nog maar vier nonnen op leeftijd, die ijverig hun religieuze rituelen uitvoerden en zorg droegen voor het gebouw. Hun levens worden gedirigeerd door de dagelijkse routines die nodig zijn om het gebouw - hun kleine universum - in functie te houden. Doordat zij speciaal ontworpen kleden dragen, worden zij onderdeel van de ruimtes, gaan zij op in de muren en de meubels, worden zij een menselijk verlengstuk van de architectuur. De zusters zijn de zielen van de plek en de plek kan niet zonder hen bestaan. In de film Roosenberg leren we via de nonnen de verschillende ruimtes van het gebouw kennen, de religieuze en alledaagse functies, ervaren we het karakter van de plek via vorm, licht en geluid. 

Het klooster was onderdeel geworden van de identiteit van de zusters die er meer dan veertig jaar woonden. Aan het einde van de zomer moesten de nonnen verhuizen naar een woonzorgcentrum. Dit betekende het einde van het leven in het gebouw, het klooster blijft leeg. Deze nauwe relatie tussen een ruimte en zijn gemeenschap is de kern van de film Roosenberg.

Roosenberg beleefde in 2017 zijn première op het Internationaal Documentaire Festival te Amsterdam. 

http://www.vaiklastudio.ee/

Aanvang: 19:30
Toegang: 5€
Leden: 2,5€
Reservatie niet vereist