CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

EXTRA MUROS: Charleroi en Mons

CIAP-kunstuitstap naar CHARLEROI en MONS op zaterdag 18 mei 2019

Zaterdag 18 mei organiseren we in samenwerking met Violettacars een nieuwe CIAP-uitstap en we blijven daarvoor in eigen land: eerst in Charleroi, nadien in Mons en Grand Hornu

Om 10 uur worden we verwacht in BPS22, het Musée d’art de la province de Hainaut in Charleroi. Daar wacht kunstenaar Stijn Cole (Gent, 1978) ons op. Hij begeleidt ons in zijn tentoonstelling “Extra View. Variations sur les mêmes thèmes”, een ontmoeting met Marte Wéry’s schilderijenreeks Calais, die tot de collectie van BPS22 behoort. Cole bracht net als Wéry een bezoek aan het strand van Calais en nam een reeks foto's van de zee: één voor één monochrome beelden waarin de blauwe lucht samenvloeit met de grijze zee. Zijn foto's vormden de basis voor schilderijen waarin hij het kleurenspectrum minutieus ontleedt.

www.bps22.be

Verder kunnen we kennismaken met de rijke collectie van BPS22 via de presentatie “Wat schaft de pot …!? Het kleine museum”, met onder meer werk van Broodthaers, Mariën, Misonne, Vercheval … en zelfs Piet Stockmans. Ook loopt in het museum de tentoonstelling “Black Horizon” met werk van twee Russische artiesten uit verschillende generaties samen: Erik Bulatov (°1933) en Andrei Molodkin (°1966). Bulatov is een van de spilfiguren van het zogenoemde ‘Moskouse conceptualisme’, waartoe ook Ilja en Emilia Kabakov worden gerekend. De kunstenaar put zijn inspiratie uit de Sovjetpropaganda en stelt schilderijen voor die op subtiele wijze de kunstgeschiedenis samenvatten. Andrei Molodkins omvangrijke installatie Young Blood dompelt de bezoeker onder in een klinische omgeving, waarin video's letters in beeld brengen die zich vullen met menselijk bloed. De verschillende letters vormen zinnen uit de subculturen van jongeren. Het resultaat is een samenvattend beeld van de cultuur en bekommernissen van de jeugd.

Rond 12 u rijden we verder naar Mons. In het BAM, het Museum voor Schone Kunsten van Bergen, bezoeken we de tentoonstelling “Giorgio de Chirico. Aux origines du surréalisme Belge: Magritte, Delvaux, Graverol”. Die nodigt de bezoeker uit om zich te verdiepen in het mysterieuze, dromerige en poëtische universum van de Italiaanse kunstenaar Giorgio de Chirico. Vanaf 1910 is hij een van de pioniers van de moderne kunst. Zijn werk inspireerde de Belgische surrealisten René Magritte, Paul Delvaux en Jane Graverol. De tentoonstelling biedt een spannende dialoog tussen de drie belangrijkste figuren van het Belgische surrealisme en hun model.

www.bam.mons.be

Rond 16 uur vertrekken we naar de Grand Hornu-site, waar in het MAC’s, Le Musée des Arts Contemporains van de Federatie Wallonië-Brussel, een solotentoonstelling loopt van de Nederlandse internationaal gerenommeerde kunstenares Fiona Tan, die sinds eind jaren 90 onderzoek voert naar tijd, geheugen en identiteit. Zij maakt ruimtelijke installaties en kunstenaarsboeken, waarin ze foto's, video's en films met elkaar combineert. In 2009 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië. In het MAC’s brengt ze met “L’archive des ombres” recent werk dat reflecteert op musea, collecties en archieven, o.a. op het Mundaneum in Mons.

www.mac-s.be

Praktische afspraken

08:00 Carpoolparking Lummen
08:20 Parking achter Cultureel Centrum, Kunstlaan, Hasselt
10:00 Bezoek aan BPS22 in Charleroi
12:00 Vertrek naar Mons. Bezoek aan het BAM.
16:00 Vertrek naar le Grand Hornu. Bezoek aan MAC’s.
18:00 Terugrit. Terug in Lummen rond 19:40 en in Hasselt rond 20 uur.

Inschrijven kan tijdens werkdagen telefonisch op het nummer 011 225321 van CIAP. De kostprijs van de busreis bedraagt 25 euro per persoon voor leden en 35 euro voor niet-leden.

Entreegelden (BPS22: €4, BAM: €6 en MAC’s: €6) zijn in dit bedrag niet inbegrepen, deze worden in de bus opgehaald. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag op het rekeningnummer BE23 3350 0271 0891 van CIAP, Lombaardstraat 23, 3500 Hasselt, met de mededeling ‘kunstuitstap 18 mei 2019’.