Het Kabinet: Oliver Leu

05.02.15
—28.02.15

 

Leopolds Legacy

In zijn toespraak ter gelegenheid van zijn kroning in 1865 wenste koning Leopold II zich een Belgïe dat groter, sterker en mooier zou worden. Twintig jaar later werd hij de soeverein en privé eigenaar van de Vrijstaat Congo. Middels de koloniale uitbuiting en de daaruit voortvloeiende inkomsten kon Leopold zijn droom van een nieuw België op grootste wijze realiseren.

Oliver Leu onderzoekt de plaatsen die in België relevant waren voor de organisatie en uitvoering van de uitbuiting in Congo. Ook bekijkt hij hoe Belgische steden, met name Brussel en Oostende, veranderden door de uitbreidingen en verbouwingen tijdens de heerschappij van Leopold over Congo. Hij is geïnteresseerd in de manier waarop monumenten het verhaal van de kolonie, haar veroveraar en Leopolds rol weerspiegelen, en hoe beelden van de eens stralende heerser in het huidige straatbeeld zichtbaar blijven. En verder ook wat deze historische standbeelden, die tegenwoordig vanuit een heel ander perspectief bekeken worden, nog kunnen vertellen over Leopolds bewind en de kolonie Congo.

Als geheel geeft Leopolds Legacy een weergave van enerzijds de representatieve oppervlaktes en anderzijds de vele verborgen sporen van de koloniale geschiedenis van België. Zo ontstaat een portret van een heerser en de invloed van zijn privé- kolonie Congo op zijn thuisland België, honderdvijftig jaar na de troonsbestijging. 

meer info: www.oliverleu.com