Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers/ Le Paysage Ménagé

27.03.21
—08.05.21

 

Le Paysage Ménagé is het langdurige onderzoeksproject van Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers, ontwikkeld in samenwerking met CIAP en FLACC – werkplaats voor beeldende kunstenaars. Het is een open uitnodiging tot het verbeelden van manieren om in het landschap te zijn en er verbintenissen mee aan te gaan. Door het complexe, post-industriële landschap van Winterslag als een startpunt te nemen beoogt het project een serie ruimtelijke ingrepen, of meubilair, die kunnen fungeren als zowel een letterlijk als figuratief platform voor dialoog. Het bemeubelen van een landschap betekent iets tijdelijks en flexibels creëren, een standpunt innemen zonder een vlag neer te planten of territorium op te eisen. Het eerste stuk dat de C-mine site bemeubeld is een tijdelijk, bakstenen platform  – een unieke ontmoetingsplaats waar overdag maaltijden en verhalen worden gedeeld en 's nachts planten en dieren het decor terug overnemen. Geïnspireerd op het Chinese ‘kang bed’ en de Russische ‘pechka kachel’, kan het platform van binnenuit worden verhit waardoor het warmte en gastvrijheid uitstraalt.

Het gebruikte materiaal voor de uitvoering van het platform vindt zijn oorsprong in de plaatselijke geschiedenis. Als enige mijn site in Genk opereerde Winterslag bovendien als een steenbakkerij, waar de overschotten van het mijn ontginningsproces getransformeerd werden in bouwmateriaal voor de snel groeiende cités. Tot op de dag van vandaag sieren de karakteristieke zwartgeblakerde bakstenen genaamd Winterslagse duivels vele gevels doorheen de wijk. 

Met de steun van vele gepassioneerde experts en amateurs, hebben Grommen en Royakkers een parallelle baksteen vervaardigingstechniek ontwikkelt, door het gebruiken van de zogenaamde ‘mijnsteen’  – een mix van zand, klei en water, aanwezig in de grond en officieel beschouwd als ‘afvalmateriaal’. Deze bakstenen zijn handgevormd, gedroogd aan de lucht en gebakken op de site, in een tijdelijke veldoven. Voor iedere bakcyclus wordt deze ongecompliceerde oven opnieuw gemonteerd en uit elkaar gehaald. Elke stap van dit trage productieproces vindt plaats in de publieke ruimte. De bakmomenten worden zo een mogelijkheid om te experimenteren, kennis uit te wisselen en conversaties aan te gaan over het lokale landschap met de bezoekers, omwonenden, mede kunstenaars en toevallige passanten. 

 

Waar kun je het werk in uitvoering zien?

We nodigen je uit het project online te volgen, via onze sociale media en onze website of kom langs op C-mine om het proces te volgen. Eind februari, zullen Grommen en Royakkers een tijdelijke openlucht steenbakkerij inrichten aan de voet van de terril (slakkenberg) grenzend aan C-mine.

De kunstenaars zullen ter plaatse werken tijdens de bakmomenten op de volgende data: 

  • 28/03 - 31/03
  • 18/04 - 22/04 
  • 07/05 - 09/05

In mei, zullen de bakstenen gebruikt worden om een ligbed te construeren, waarbij de vorm, technieken en materialen geïnspireerd zijn door het samenbrengen van zowel verre als lokale tradities. Op deze manier wordt het multiculturele karakter van Genk weerspiegel. In juni, plannen we een speciale inhuldiging van het platform, met een boeiend publieksprogramma. Meer info hierover volgt binnenkort. 

 

lees meer over de geschiedenis van dit project>

 

 

Het project is gerealiseerd in coproductie met FLACC — werkplaats voor beeldende kunstenaars. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Genk en de CIAP-leden.