The black gold cookbook

auteur: Barbara Prada
download: barbara-menu-black-gold-spreads.pdf

Edible Library was een project van Bárbara Prada dat culmineerde in een immersieve kunstinstallatie, geproduceerd in het kader van Petrichor (13.09.20- 08.11.20), samengesteld door Lucie Ménard.  

In het labyrint van schappen brengt de kunstenaar een selectie van lokale objecten en verhalen met betrek- king tot voedsel samen, bijgedragen door lokale producenten, inwoners en partners. De kunstenaar paste eclectische conserveringstechnieken toe, en veranderde de geselecteerde ingre- diënten in sculpturale maar nog steeds eetbare objecten. Het werk volgt de evolutie van de gastronomie in Genk voor en na de komst van de mijnen, een keerpunt dat een populatie van immigranten aantrok die nieuwe ingrediënten en recepten met zich meebracht die de lokale keuken nog steeds verrijken. 

Onderstaand menu was oorspronkelijk bedacht als een culinaire performance, die geannuleerd moest worden vanwege COVID.  Het menu is een artistieke reflectie op de evolutie van de culinaire cultuur en identiteit van  Genk. Het is gebaseerd op Bárbara Prada’s onderzoek naar lokale ingrediënten, verhalen en culinaire  privéarchieven. Het is nu toegankelijk gemaakt voor iedereen die geïnteresseerd is in het herontdekken van deze verhalen in hun eigen keuken. Als u aan de evolutie van de virtuele Edible Library wilt bijdragen, stuur dan uw eigen culinaire herinnering, in de vorm van een tekst, een afbeelding of een audio opname, naar: ediblelibrary2020@gmail.com of tag het op Instagram (@PradaisBarbara #EdibleLibrary2020)

 

 

Met de steun van: Gilberte Claes & Luc Vleugels from Galleriet in Genk, Jos Coenegrachts & Marina Pauly from Coenegrachts Champignons in Riemst, Jacques Collen, Marie-Paule Claesen, Eddy Dieny, and Guido Zeelmaekers from  Academie voor de Streekgebonden Gastronomie in Hasselt, Renaat Huygen from Slagmolen in Genk, Davy Jacobs from Jenever Museum in Hasselt, Eoin O'Reilly, Rosa Pedone, Stijn Van Renterghem, Fred Schotsmans from Imkerij ‘T Fleurtje in Genk, Luck Walschot.