Het Kabinet / Tom Volkaert - Cart Wheels & Accessories

07.03.17
—13.05.17

Tom Volkaert, Always Welcome (2017). Photo by Kristof Vrancken.Tom Volkaert, Spit-Fire (2017). Photo by Kristof VranckenOverview. Photo by Kristof VranckenTom Volkaert, Cart Wheels & Accessories #2 (2017). Photo by Kristof Vrancken.Tom Volkaert, Die Biene Tommy (2017). Photo by Kristof Vrancken.Tom Volkaert, Broken in One Place (2017). Photo by Kristof VranckenTom Volkaert, Cart Wheels & Accessories (2017). Photo by Kristof Vrancken.Tom Volkaert, Broken In One Place (2017). Photo by Kristof Vrancken.

The Classic Cart Wheel features a welded chain and an eight spoke design. This wheel provides a unique individual look for any show car or cruiser. The Classic Cart Wheels are available in a wide range of bright colors and in brilliant chrome. A Holler Installation Kit is necessary to mount this wheel to a vehicle. This wheel will work with any Holler Standard 3000 or 4000 Series Installation Kits. It WILL NOT work with Holler Billet or US Installation Kits.

Tom Volkaert (°1989) woont en werkt in Antwerpen en studeerde Vrije Grafiek  aan de Academie van Antwerpen. Volkaert combineert het kunstenaarschap met een job als art handler. Hij combineert de creatie van eigen werk met de manipulatie van bestaande kunstwerken. Deze gelijkstelling van activiteiten - respectievelijk in het atelier en in de galerie of het museum - stelt hem in staat het autonome, sacrale kunstwerk in vraag te stellen en een, op materialiteit gerichte, visuele taal te ontwikkelen.

Volkaert vertrekt van een fascinatie voor het vakmanschap van de beeldhouwer en respecteert zijn materiaal en gereedschap. Toch hanteert hij deze niet op traditionele wijze, maar onderzoekt de eigenschappen van zijn tools en duwt, schuurt, veilt en bakt totdat ze hun vertrouwde omgeving verlaten. Het resultaat zijn amorfe vormen in cement, klei en gips, afgewerkt met metaal, siliconen en pigment. Ondersteunende elementen zoals de sokkel, handvaten en ophangsystemen maken integraal deel uit van de sculptuur. De art handler en kunstenaar werken samen.

De sculpturen zijn breekbaar, zowel tijdens het productieproces als tijdens de presentatie, maar daar staat Volkaert niet bij stil. Met titels als Broken in 3 Places of Unbroken weet de kunstenaar met een grote dosis humor en zelfrelativering het kunstwerk van haar sokkel te halen.

In CIAP gaat Volkaert met Cart Wheels & Accessories verder op een serie keramische sculpturen Steering Wheels & Accessories (2016). De installatie refereert aan de aanwezige sociaal realistische schilderijen waarop het plattelandsleven en de opkomende mijnbouw worden afgebeeld en combineert deze met eigentijdse elementen uit de reclamewereld, entertainment en de skate scène. De toegang tot de grootste zaal wordt verhinderd door een afbakeningspaal in keramiek en ontregelt daardoor ons geconditioneerd gedrag tijdens het bezoek aan een tentoonstelling.

Opening: 4 maart 2017, 19u00