CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

Monokino

Moana With Sound
VS: Robert & Monica Flaherty, 1926/1980, 77’
Met een introductie door Dagmar Dirkx.

Met haar project Monokino wil kunstenaar Anouk De Clercq (Gent, 1971) de aandacht vestigen op de onafhankelijke en alternatieve cinema in België. Als eerste actie zal in verschillende cinema’s op diverse data dezelfde film worden vertoond: Moana With Sound. Deze indrukwekkende documentaire van Robert Flaherty over een stam in Samoa inspireerde Henri Storck in 1927 tot de oprichting van Cineclub d’Ostende, waarmee de kuststad uitgroeide tot het centrum van de alternatieve Belgische film.

02/03 – KASKcinema in Gent
04/03 – CINEMATEK in Brussel
06/03 – Netwerk in Aalst
07/03 – Cinema Zuid in Antwerpen
07/03 – BUDA in Kortrijk
23/03 – Monokino in Oostende
28/03 – CIAP Cinema in Hasselt

Aanvang: 19:30
Toegang: 5€
Leden: 2,5€
Reservatie niet vereist

Meer Info:
De mythologie die rond "Moana" hangt, is groots en verleidelijk. Zo zou het woord ‘documentary’ voor het eerst in de Engelse taal gebruikt zijn in een lovende recensie die filmmaker John Grierson over de film schreef. Ook in België maakte de film een grote indruk. Nadat hij "Moana" in de Brusselse Club du Cinéma zag, besloot een jonge Henri Storck om ook in Oostende een filmclub op te richten. Een jaar later was de "Club du Cinéma d’Ostende" geboren en bevonden onder andere James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke zich onder de leden. 


Een kleine eeuw later blaast Monokino het cinefiele vuur van "Moana" aan. In de geest van Henri Storck wil Monokino een blik bieden op een andere cinema, als een 21ste-eeuws scherm in Oostende waarop een tegenbeeld geprojecteerd kan worden. Eerst zal Monokino een nomadische cinema zijn; later krijgt de cinema een vaste stek als ankerplaats voor cinefielen uit Oostende en daarbuiten. 

"Moana" is gemaakt als stille film maar werd een halve eeuw later voorzien van klank. De jongste dochter van Robert Flaherty, Monica, creëerde op aandringen van Jean Renoir een briljante soundtrack voor de film. Het is deze versie, met klank, die Monokino in onafhankelijke cinema’s over het hele land vertoont, in een solidaire beweging tussen hedendaagse ciné-clubs.